Słynne słupskie karczmy

Okazuje się, że miejscem na wypoczynek dla łasuchów i kulinarnych smakoszy jest Słupsk, który dzierży szacowne miano kulinarnej stolicy Polski. Oczywiście oprócz dobrze rozwiniętej sieci restauracji i innego rodzaju punktów gastronomicznych Słupsk cieszy się także niezwykłą i długowieczną historią oraz wieloma interesującymi zabytkami, przy których zdecydowanie należy się zatrzymać. Niemniej jednak, to że podczas pobytu w tym mieście codziennie możemy skosztować innej regionalnej potrawy, zdecydowanie stanowi zachętę do wybrania Słupska na swój zasłużony wypoczynek.

Również baza noclegowa miasta jest bardzo zróżnicowana, tak że każdy może tutaj znaleźć coś dla siebie, dostosowanego do odpowiadających mu standardów i przede wszystkim ceny. Warto jednak zatroszczyć się o wcześniejsze zarezerwowanie noclegu [informacje: meteor-turystyka.pl/noclegi,slupsk,0.html] za pośrednictwem internetu, co w łatwy i mało czasochłonny sposób możemy zrealizować.

Najstarszą, a zarazem chyba najsłynniejszą karczmą w Słupsku jest "Karczma pod Kluką" [informacje: facebook], powstała z inicjatywy dyrektora Słupskich Zakładów Gastronomicznych – Tadeusza Szodra. To on, jako pomysłodawca karczmy stworzył w niej niezwykły regionalny klimat, stosując odpowiedni dobór mebli, kolorystyki i przede wszystkim menu. Karczma funkcjonuje już od lat 70. XX wieku i cieszy się dużym uznaniem klientów (z naciskiem na turystów) do tego stopnia, że zaczęto określać ją jako jedną z licznych słupskich atrakcji turystycznych. Okazuje się, że jej powstanie wiązało się z pewnymi problemami, wynikającymi z brakiem pozwolenia na serwowanie tradycyjnych słowińskich potraw. Na szczęście, zdeterminowanemu założycielowi karczmy udało się zdobyć pozwolenie, dzięki czemu do dziś w karczmie możemy uraczyć się takimi specjałami jak: polewka kminkowa, kaszubska, wątrobiana, orzechowa z pulpecikami, zrazy słowińskie, baranina czopińska czy ryba łebska.

Karczma od Kluką rozsławiła potrawy słowińskie również na inne miasta, nawet te leżące poza granicami Polski. Po jej sukcesie, jak przysłowiowe grzyby po deszczu, zaczęły powstawać słynne Karczmy Słupskie w takich miastach jak: Poznań, Wrocław, Warszawa, Katowice, Bydgoszcz [informacje o naszej wycieczce tam: http://www.animacjapolska.pl/bydgoska-wenecja-577/], Lublin, Opole czy Gorzów Wielkopolski, a także Chicago czy Toronto. Niestety w latach 80. i 90. ubiegłego wieku większość z nich podupadła i nie zachowała się do dzisiaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *